Care este cea mai buna oala sub presiune disponibila pe piata? Care sunt aspectele importante de care sa tii cont la achizitionare? Cat costa o oala sub presiune buna? Vezi AICI preturile de la eMag!
Cine doreste sa isi achizitioneze o oala sub presiune buna a aflat deja beneficiile utilizarii unui astfel de instrument in pregatirea unui numar impresionat de feluri de mancare, de la cele mai simple la cele mai elaborate.
In functie de brand si de caracteristicile suplimentare, aceste oale sub presiune au si preturi dintre cele mai variate insa, asa cum se intampla in cazul majoritatii aparatelor si produselor casnice, o calitate mai buna si un brand renumit determina si un pret mai mare.
Desi poate parea simpla, alegerea unui astfel de vas de gatit rapid este mult mai complicata. Criteriile de selectie fac referire atat la capacitate cat si la elemente surprinzatoare, precum prezenta unui afisaj.
Asadar, cum alegem cea mai buna oala sub presiune?
Tipul de mecanism
Oala sub presiune gateste alimentele la o temperatura mai mare decat se intampla in mod obisnuit pentru ca este prevazuta cu un mecanism ce etanseizeaza capacul, creandu-se astfel in interiorul vasului o presiune mai mare si, prin urmare, o temperatura mai mare. De aceea mecanismul de prindere a capacului si de mentinere a presiunii in interior este esential, acesta generand in definitiv calitatea unei astfel de oale.
In timpul utilizarii, in oala se creaza o presiune mare prin pastrarea in interior a aburilor rezultati. Astfel, temperatura va ajunge la 120 de grade Celsius, iar timpul de gatire se reduce considerabil. Pentru ca toate acestea sa se intample este nevoie ca mecanismul capacului sa fie foarte bun si sa aiba inclusa o valva de siguranta, care sa elimine aburul atunci cand se depaseste o anumita presiune.
Oalele sub presiune ieftine nu au un mecanism complex, ele functionand simplu, asemanator unui ceainic ce semnalizeaza momentul inceputului fierberii apei printr-un flueirat generat de abur. Pe acelasi principiu, oala sub presiune anunta atingerea presiunii optime prin eliminarea aburului suplimentar cu un suierat.
Modelele de oale mai scumpe, dar si mai bune, sunt prevazute cu o valva automata, care regleaza presiunea, dar au chiar si un mic afisaj care indica ce se intampla in interior.
Capacitatea oalei
Dupa ce am decis ce fel de mecanism dorim sa aiba oala si cat de simpla dorim sa ne facem munca in bucatarie, capacitatea vasului este urmatorul aspect ce trebuie avut in vedere. Pe piata sunt disponibile oale ce pornesc de la un volum de doar 2 litri si pot ajunge pana la peste 10 litri.
Vasele de dimensiuni mai mici sunt potrivite pentru a gati cantitati mici de mancare, insa nu sunt foarte practice atunci cand trebuie sa pregatiti masa pentru un numar mai mare de persoane. Oalele peste 5 litri sunt cele mai indicate, pentru ca ele permit o mai mare varietate de preparate si cantitati. De exemplu, intr-un vas mai mare se pot coace chiar si pui intregi, ceea ce nu este posibil intr-un vas de 2-3 litri.
Sistemul de prindere a capacului
De regula capacul este prins in doua puncte situate diametral opus. O parte dintre acestea au capacul prevazut cu un maner ce se suprapune peste cel al vasului, astfel ca se va fixa si mai bine cu ajutorul acestuia.
Este bine de stiut ca un astfel de vas sub presiune se poate folosi si separat, insa aceasta nu este o regula si trebuie sa verificati acest aspect inainte de achizitie.
Sistemele de siguranta
Deoarece oalele sub presiune functioneaza la temperaturi si mai ales la presiuni mari, siguranta este un aspect pe care trebuie sa il avem in vedere.
Supapa de siguranta este un prim element, aceasta evacuand aburul din interiorul vasului, diminuand astfel presiunea acumulata ce se poate dovedi periculoasa daca nu este diminuata corect.
Un alt sistem de siguranta se refera la blocarea capacului in pozitie si deblocarea acestuia doar in momentul in care presiunea din interior a scazut suficient de mult incat capacul sa poata fi indepartat in siguranta. Deschiderea capacului in timpul utilizarii vasului, de exemplu, poate produce accidente serioase din cauza fortei cu care acesta este impins in sus de aburii formati.
De altfel, blocarea in sine a capacului este un sistem de siguranta. Anumite modele nu permit acumularea de presiune in interior daca vasul nu s-a etanseizat corect in momentul inchiderii. Garnitura joaca si ea un rol esential in acest proces, asa ca este bine ca aceasta sa fie de calitate foarte buna si, mai mult, sa fie disponibila pentru a fi achizitionata separat.
Compatibilitate cu surse de caldura
Diferitele sursa de caldura necesita vase cu caracteristici speciale, marea majoritate a oalelor utilizate pentru plitele cu gaz nefiind compatibile cu cele pe inductie, spre exemplu. Oala sub presiune este conceputa astfel incat sa poata fi folosita pentru orice tip de plita, pe gaz, pe inductie, electric, halogen sau vitroceramic. Desi poate in prezent dispuneti de o plita cu gaz, sa spunem, insa in viitor poate veti folosi vasul si in alte bucatarii sau va veti schimba aparatura electrocasnica, si veti dori sa puteti folosi oala in orice conditii.
Materialul
In prezent la noi se pot gasi oale sub presiune din inox si oale sub presiune din aluminiu. Daca primul model este mai rezistent, mai usor de intretinut si mai durabil, cea de-a doua varianta este mai ieftina, iar vasul in sine are o greutate mai mica decat cele din inox.
Accesorii incluse
Capac suplimentar din sticla. Pentru a pastra ulterior preparatul in frigider, anumite modele sunt prevazute cu un capac suplimentar, de regula din sticla, special pentru aceasta.
Cos pentru gatit la abur. Acest cos sau sita este un mic vas cu perforatii in partea de jos ce se ancoreaza de oala sub presiune pentru a permite gatirea alimentelor numai in abur, fara contact direct cu lichidul din vas.
Cea mai buna oala sub presiune dupa producator
Si producatorul si marca sub care se regasesc produsele de acest tip sunt importante, caci ele pot determina de cele mai multe ori si pretul si calitatea oalelor. Fiind un bun de folosinta mai indelungata, aceasta oala sub presiune este o investitie nu numai in obiect, ci si intr-un stil alimentar mai sanatos. De aceea alegeti branduri cunoscute, precum Fissler, Zilan, sau Tefal .
Pretul
Pretul poate reprezenta un criteriu daca luam in calcul faptul ca sistemele de siguranta, spre exemplu, aduc un plus de cost si deci un pret final mai mare. O oala accesibila porneste de la cateva zeci de lei, dar poate ajunge, in functie de material, finisaje si sisteme de siguranta pana la cateva sute de lei.