Cea mai buna plita cu inductie pentru o bucatarie moderna

Care e cea mai buna plita cu inductie? Ce caracteristici principale trebuie sa aiba? Si mai ales, cum o aleg pe cea potrivita?

Plite cu inductie – Generalitati


Vremea aragazelor a inceput sa apuna acum multi ani, azi putine case avand un astfel de aparat electrocasnic nou.

Ce este plita cu inductieDin lipsa de spatiu, dar si din dorinta de a profita de noile tehnologii si de un stil modern de gatit, marea majoritate alege sa cumpere si sa isi doteze bucatariile cu aparate incorporabile. Plita si cuptorul incorporabil, chiar daca formeaza un set, pot fi montate mult mai usor separat, la inaltimi diferite si in zone diferite ale bucatariei.

Plitele incorporabile pot fi pe gaz, electrice sau mixte. Cele pe gaz sunt clasice si funcționeaza asemanator unui aragaz, deci sunt usor de folosit de catre oricine si de aceea reprezinta principala optiune a unui cumparator.

Plitele electrice cu inductie au patruns mai greu la noi, asta din mai multe considerente. Principala cauza a reprezentat-o, in prima faza, pretul considerabil mai mare cu care au fost lansate pe piata din Romania. Putini isi permiteau acum zece ani sa plateasca o suma atat de mare pentru un aparat aparent banal.

In prezent pretul lor a scazut foarte mult, dovada a faptului ca si tehnologia s-a stabilizat, dar si ca cererea a crescut. O alta cauza a ceririi scazute o reprezenta costurile asociate consumului. Fiind electrica, plita consuma energie care, la momentul respectiv era destul de scump comparativ cu gazele naturale, iar consumul lor era destul de mare.

Care este insa situatia astazi si ce beneficii aduc aceste plite incorporabile cu inductie?

Cea mai buna plita cu inductie pentru o bucatarie moderna
Cea mai buna plita cu inductie

pentru o bucatarie moderna

Ce este o plita cu inductie si cum functioneaza?


Cea mai buna plita cu inductiePlita incorporabila pe inductie este, asa cum spuneam, o plita electrica. Principiul de functionare este simplu si are la baza magnetismul.

Zona de gatit prezinta o suprafata vitroceramica pe care se amplaseaza oala pentru gatit. Sub aceasta suprafata se gasesc asa numitele bobine de inductie ce sunt confectionate din sarma de cupru. In momentul in care este alimentata cu energie electrica, bobina respectiva creeaza un camp magnetic ce va interactiona cu baza din metal feromagnetic a vasului care se va incalzi direct si aproape instantaneu.

Foarte important este de retinut faptul ca zona de gatit se incalzeste doar atunci cand se afla in contact direct cu un vas din metal feromagnetic si doar in zonele in care atingerea are loc. Zona de langa ramane rece. De asemenea, daca pe plita nu se aseaza un astfel de vas zona respectiva ramane rece chiar daca „arzatorul” respectiv este pornit. Altfel spus, orice risc de arsura accidentala este eliminat, dar si consumul este diminuat.

Cum alegem cea mai buna plita cu inductie?


Alegerea se va baza mereu pe necesitatile fiecaruia, dar se va tine mereu cont si de caracteristicile speciale ale fiecarui model, care fac diferenta atat la consum cat si la durabilitate.

Dimensiuni si numarul de arzatoare



Primul criteriu este de fiecare data dat de dimensiune si numarul de zone de gatit. O familie obisnuita va opta pentru o plita cu 4 sau 5 arzatoare, caci se va gati mult si des. De altfel, majoritatea plitelor au 4 arzatoare, dar sunt disponibile si modele cu 2, 3, 5 sau chiar 6 zone de gatit.

Pentru o plita obisnuita, cu 4 zone de gatit, diemnsiunile variaza destul de putin, situandu-se undeva in intervalul 56-71 de cm, majoritatea fiind de 60 de cm. Cele cu 6 arzatoare, de exemplu, pot avea 90 de cm.

Atunci cand alegeti o plita cu inductie luati in calcul si locul unde va fi montata si dimensiunile acestuia, care sa fie suficiente incat sa permita nu numai montarea plitei, cat si manevrarea ulterioara a vaselor.

Cea mai buna plita cu inductie pentru o bucatarie moderna
Cea mai buna plita cu inductie

pentru o bucatarie moderna

Puterea arzatoarelor


La fel de important ca numarul zonelor de gatit este si puterea acestora. Masurata in kW, de ea depinde rapiditatea cu care mancarea se va incalzi ori se va gati.

Un arzator mic poate avea 1.8 kW iar unul mare 2.3 kW, iar unul normal 2 – 2.3 kW. Tocmai de aceea, in alegerea unui astfel de plite trebuie sa tineti cont de necesitati: daca in casa dumneavoastra se gateste des si in cantitati mari, atunci aveti nevoie de o plita cu arzatoare de putere mai mare, care va asigura un gatit si mai rapid.

Tipul si pozitia butoanelor


Majoritatea plitelor au prevazute butoane tip Touch, care permit reglarea simpla si cu acuratete a puterii arzatoarelor.

Exista si modele cu butoane clasice, insa se regasesc mai rar. Pozitionarea lor este in general frontala, insa exista si cu panou lateral, pentru bucatariile cu o arhitectura aparte.

Trepte de putere


Fiecare arzator poate fi reglat independent, asemenator celui de la o plita pe gaz. Fiind electric insa, sistemul permite reglarea in trepte a puterii.

Pot avea 3 trepte de putere, dar chiar si 19. Acestea permit reglarea de finete si este bine sa fie cat mai ofertante din acest punct de vedere pentru a putea seta temperatura optima de gatit pentru preparatele diverse.

Functii suplimentare



Adevarata diferentiere a plitelor pe inductie este data de aceste functii suplimentare. Ele aduc un plus de siguranta, de confort, de economie sau de eficienta.

Detectare vase. Functie ce identifica in mod automat vasul ce este asezat pe arzatorul respectiv si regleaza zona ce se va incalzi.

Cea mai buna plita pe inductie -functie protectie copiiSistem protectie copii. Regasita la toate modelele, aceasta functie este o masura de protectie suplimentara in fata curiozitatii celor mici. Acesta este reprezentata de un sistem ce blocheaza efectiv panoul de control al plitei iar copiii nu mai au acces la acesta.

Functia Booster se dovedeste foarte utila pentru stuatiile in care timpul ne preseaza si avem nevoie de si mai multa putere pentru arzatoarele noastre. Aceasta permite ca procesul de gatit sa porneasca la capacitate maxima de incalzire, pentru ca ulterior sa revina la nivelul setat initial. Mancarea se va gati asadar la temperaura optima, insa compozitia se va incalzi mult mai repede.

Indicator caldura reziduala. Acest indicator are rol dublu. Pe de o parte avertizeaza utilizatorul ca o parte a plitei este inca fierbinte si trebuie evitata, indepartandu-se astfel posibilitatea de a suferi arsuri. Pe de alta parte zona respectiva unde a ramas caldura numita reziduala poate fi utilizata pentru a pastra alimentele calde.


Click aici pentru a vedea modelele aflate la reducere in oferta eMag



Timer. Aceasta functie este intalnita la cuptoarele incorporabile in general si are rolul de a cronometra durata de gatire. Plitele cu indictie au dus acest timer mult mai departe. Pe langa avertizarea sonora ce anunta scurgerea timpului presetat pentru terminarea procesului de gatit, modelele mai performante ofera si posibilitatea de a opri in mod automat plita. Cu alte cuvinte, puteti lasa plita sa functioneze in timp ce dumneavoastră va ocupati de alte treburi in casa. Un avantaj pentru cei foarte ocupati dar care pun pret pe o mancare gatita in casa dupa retetele preferate.

Functie Restart. O alta functie suplimentara ce se regaseste la modele mai costisitoare este cea de Restart. Aceasta memoreaza setarile realizate de fiecare data cand este pornita si apoi le poate seta in mod automat in cazul in care plita se opreste in mod accidental.

Zona extinsa de gatire. Este un must have atunci cand iti doresti sa achizitionezi cea mai buna plita cu inductie. Inclusa sub diverse forme in mai multe modele de plite incorporabile pe inductie, aceasta functie se dovedeste foarte utila atunci cand gatim in cantitati mari sau in tavi de dimensiuni mari. Panoul de control permite unirea a doua zone de gatit alaturate si le transforma intr-una singura, ce se va seta usor pentru a avea aceeasi temperatura. Mai mult, daca plita este prevazuta cu functie timer, atunci cele doua arzatoare se vor opri simultan.

Design si finisaj



Plita cu inductie are un design mult mai simplu decat cele pe gaz si asta pentru ca nu au gratare sau alte elemente suplimentare. Designul este dat asadar de materialul suprafetei, de culoarea acestuia, de modul cum sunt dispuse zonele de gatit si cum sunt ele semnalizate, precum si de locul si aspectul panoului de control.

De regula patrate, plitele sunt din sticla de culoare neagra in general, insa se regasesc si produse de culoare alba, argintiu sau gri. Zonele de gatit sunt de regula semnalizate cu linii subtiri, fie in cerc, fie in alte imagini geometrice care sa indice centrul arzatorului.

Panoul de comanda, daca are control tip touch cu slide si afisaj electronic, constituie un element de atractie caci este diferit ce cele pe care le intalnim la alte aparate electrocasnice.

Cea mai buna plita cu inductie dupa brand


Deoarece tehnologia este de ultima generatie si produsele in sine sunt mai pretentioase, si producatorii sunt mai putin numerosi si, mai mult decat atat, pe lista se afla branduri de top din domeniul productiei de aparate electrocasnice.

De aceea alegerea unui producator de top din lista este dificil, caci toate sunt recunoscute in domeniu. Cele mai apreciate sunt totusi Bosch, Gorenje, Electrolux, Teka, Pyramis, etc..

Concluzii finale



Daca ati decis sa cumparati o astfel de plita cu inductie pentru gatit, atunci trebuie sa alegeti cel mai potrivit model pentru nevoile dumneavoastra. Pe langa detaliile pe care le-am enumerat mai sus, trebuie sa aveti in vedere si alte cateva informatii despre aceste minunate aparate.

plita cu inductie-vase specialeVase speciale. Probabil stiti deja ca pentru aceste plite aveti nevoie de vase metalice, cu fund ce se poate magnetiza: vase din inox cu baza magnetica, otel emailat sau fonta, precum si vesela speciala. Totodata, vasele confectionate din aluminiu, sticla/ceramica, cupru, lut si inox fara baza magnetica nu sunt adecvate pentru gatitul pe plite cu inductie. De regula insa, vasele de bucatarie de buna calitate sunt dotate cu o baza adecvata pentru gatitul prin inductie.

Cum le recunoastem? Pe baza vaselor si de pe ambalajul acestora este prezent un simbol in forma de spirala ce indica faptul ca acestea sunt adecvate pentru utilizarea pe plitele cu inductie.

Curatare. Plitele cu inductie se curata foarte usor deoarece suprafata lor nu se incalzeste mai tare decat vasele pentru gatit. In plus, faptul ca plita cu inductie incalzeste numai zona in care este amplasat vasul pentru gatit faca ca restul suprafetei sale sa ramana rece, iar picaturile de grasime sau alimentele cazute pe aceasta nu se vor arde si pot fi curatate usor cu o laveta umeda.

Cea mai buna plita cu inductie pentru o bucatarie moderna
8.8 Rating
Cea mai buna plita cu inductie

9Rating autor
Lizibilitate articol
9
Utilitate ghid
9
8.5Rating vizitatori
Lizibilitate articol
8.5
Utilitate ghid
8.5
Adauga comentariu  |  Vezi parerile utilizatorilor

4 Comentarii
Show all Highest Rating Lowest Rating Adauga comentariu
  1. Raspunde Vasile 11 iulie 2017 at 8:03
    4.75
    Lizibilitate articol
    100
    Utilitate ghid
    90

    Am un buget de 1700-2000 lei. Care ar fi cea mai buna plita cu inductie la acesti bani? O recomandare, ceva?

    • Raspunde Mircea 12 iulie 2017 at 8:13

      Vasile, la bugetul asta ai putea arunca o privire la aceste modele Electrolux. Personal am modelul acesta si pana acum nu m-a dezamagit.

      In plus, vad ca in acest moment modelele de mai sus beneficiaza de 5 ani garantie, lucru deloc de neglijat.

  2. Raspunde Miha 5 septembrie 2017 at 9:40
    3.75
    Lizibilitate articol
    70
    Utilitate ghid
    80

    Este costisitor fiind electrica?

    + Pro: Este costisitor fiind electrica?
    • Raspunde Robert 5 septembrie 2017 at 10:11

      Fata de plita clasica pe gaz, da, implica un extra cost cu energia electrica, dar impactul asupra facturii de electricitate nu este atat de mare pe cat ati crede. Avand un randament forte ridicat, apa ajunge la temperatura de fierbere cu mult mai repede decat in cazul plitei clasice pe gaz, ceea ce se traduce printr-un timp de praparare al alimentelor cu mult redus.

Adauga raspuns

Scor total

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cauta

CelMaiBun.net foloseste cookieuri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close