Care este cea mai buna combina frigorifica? Cum o aleg pe cea mai potrivita? Ce caracteristici trebuie sa aiba cea mai buna combina frigorifica?
Achizitia de aparatura electrocasnica de mari dimensiuni pentru bucatarie poate fi atat o incantare cat si o misiune imposibila. Atunci cand ai foarte multe modele si tipuri de produse intre care sa alegi, este tot mai dificil sa optezi pentru unul sau altul.
Stabilirea unor criterii clare, care sa raspunda nevoilor punctuale ale familiei reprezinta calea cea mai buna si mai rapida spre o decizie inteleapta.
Daca in articolele anterioare am vorbit despre alegerea unui cuptor incorporabil sau a unei plite incorporabile bune, astazi ne vom ocupa de modul in care alegem cea mai buna combina frigorifica.
In primul rand insa trebuie sa facem o distinctie clara intre combina frigorifica si frigider cu doua usi. Diferenta este data de pozitia celor doua compartimente: frigiderul cu doua usi are compartimentul congelatorului in partea de sus, in timp ce combina are lada in partea de jos.
Cum aleg cea mai buna combina frigorifica?
Volumul
Unul dintre principalele criterii de selectie a unui astfel de frigider este reprezentat de volumul total al acestuia.
Daca aparatul va fi utilizat de o familie numeroasa, atunci acesta trebuie sa fie cat mai mare, pentru a putea pastra la rece cantitatea de alimente necesare unui numar mai mare de persoane. De regula combinele au partea de refrigerare mai mare decat cea a congelatorului, insa aceasta nu este o regula stricta.
Combinele pot avea un volum total de 150 pana la 500 de litri, modul in care acestia sunt distribuiti variind. Este recomandat sa optati pentru un model cu partea de frigider de 300 de litri, iar partea de congelator cuprinsa intre 100 si 150 de litri, eventual mai mare.
Consumul de curent nu difera in mod simtitor de la un volum la altul, astfel ca este bine sa mergeti spre maximul disponibil.
Dimensiunile
Un volum mai mare aduce cu sine si dimensiuni mai mari ale aparatului. Cum majoritatea locuim la bloc, spatiul din bucatarie nu este unul foarte generos, astfel ca trebuie sa optam pentru un model care sa se incadreze in locul prestabilit.
Exista din fericire modele care nu respecta un anumit standard si sunt construite astfel incat sa fie mai adanci decat in mod obisnuit. Se ofera in acest fel volum suplimentar fara a se ocupa din latimea aparatului.
Mai mult decat atat, tot mai multe branduri ofera combine frigorifice mai inalte, compensand latimea mai mica cu rafturi suplimentare.
Sistemul de organizare
Felul in care sunt dispuse rafturile in interiorul aparatului pot duce la o optimizarea a spatiului sau, din contra, pot fragmenta intr-un mod incorect si mai putin practic interiorul. Verificati asadar atat numarul de rafturi cat si celelalte accesorii precum suporturile de pe usa, sertare pentru fructe si legume, suport pentru sticle, pentru oua sau tava pentru gheata.
Congelatorul este si el important, numarul si volumul sertarelor facand si ele diferenta intre o combina obisnuita si o combina practica si in pas cu nevoile crescande ale unei familii.
Sistemul de racire
Sistemul de racire este de tip No frost (fara gheata) pentru congelator, insa acelasi trebuie sa fie regasit si la frigider.
Un bun sistem de prevenire si indepartare a umezelii si condensului din compartimentul de racire asigura o mai eficienta pastrare a produselor in frigider, in special a celor proaspete.
Clasa de eficienta energetica
Tehnologia de ultima generatie a dus la crearea de aparate electrocasnice mult mai eficiente din punct de vedere energetic, astfel ca vechile frigidere, cu motoare puternice care consumau mult curent electric au disparut si, o data cu ele, si clasele energetice B sau C.
Astazi regasim in oferta magazinelor de profil aparate ce se incadreaza in clasa A+, A++ sau A+++, unde ultima este cea mai eficienta. Tinand cont de faptul ca frigiderul functioneaza 24h din 24, este bine sa fie cat mai economic, deci sa se incadreze in ultima clasa de consum. Acest lucru aduce insa, de cele mai multe ori, si un pret mai mare.
Sistemul de dezghetare
Ne amintim cu totii vechile frigidere care acumulau gheata in congelator si nu numai si pentru care trebuia sa stam cateva ore cu usa larg deschisa pentru a se topii toata gheata si a putea curata interiorul.
Din fericire acele vremuri au trecut, atat gratie sistemului No frost, cat si functiilor speciale ale aparatelor, care acum au, in general, un sistem automat de dezghetare.
Exista si modele cu sistem semi-automat ori chiar manual, ins acestea sunt mult mai rare.
Usi reversibile
Tot ca urmare a lipsei de spatiu frigiderul a ajuns sa fie instalat in spatii mai putin conventionale, precum camara, hol, chiar balcon. De multe ori insa dispunerea usii poate fi o problema, caci deschiderea poate crea neplaceri.
In general frigiderele se deschid de la stanga spre dreapta, insa nu toate persoanele prefera acest sistem si nu orice spatiu permite acest lucru. De aceea este bine sa se verifice si daca usile combinei sunt reversibile, adica daca sunt prevazute cu acel sistem care permite schimbarea balamalelor de pe o parte pe alta.
Aceasta optiune trebuie sa fie prevazuta din fabrica, pentru ca modificarea sa se poata face acasa, de catre oricine.
Dispenser de apa
Acest dispenser este un dispozitiv montat pe usa frigiderului si permite umplerea paharului de apa fara a deschide usa.
Desi se poate dovedi util, acest mecanism ocupa destul de mult spatiu din interiorul compartimentului de racire, lucru care poate fi un inconvenient
Autonomie
O functie mai putin cunoscuta insa extrem de utila se dovedeste a fi autonomia fara curent a aparatului. Aceasta se refera la durata de timp in care alimentele sunt pastrate in conditii optime daca respectiva combina frigorifica nu mai este conectata la curent electric.
Penele de curent sunt destul de frecvente, atat in sezonul rece, cand firele se pot rupe din cauza viscolului sau a zapezii, dar si vara, atunci cand au loc diverse lucrari stradale care pot opri curentul temporar sau chiar din cauza unor furtuni, cu vand puternic sau fulgere. Autonomia unui frigider este asadar un atu pe care este bine sa il luati in calcul.
Aceasta autonomie fara curent poate fi de cateva ore pana la mai mult de o zi. Alageti un aparat cu minim 15 ore de autonomie, cu atat mai mult cu cat multe modele au peste 20 de ore de autonomie.
Alte functii suplimentare
- Filtru impotriva mirosului – foarte util, acesta trebuie sa se poata demonta usor, fie pentru a fi curatat, fie pentru a fi schimbat.
- Sistem antibacterian – de regula acest sistem se bazeaza pe lumina de culoare albastra ce interactioneaza cu bateriile si nu le permite dezvoltarea
- Functie super-racire – grabeste procesul de racire a alimentelor dupa ce acestea au fost introduse in compartimentul de frigider. Aparatul detecteaza zona mai calda si concentreaza aerul rece in directia respectiva. Dupa uniformizare de regula functia se dezactiveaza de la sine
- Functie super-congelare – similara cu cea de super-racire, doar ca este folosita pentru a ingheta mult mai repede alimentele din congelator.
- Afisaj electronic. Buton clasic poate fi inlocuit de un panou electronic cu un mic afisaj tip LED, pe care sunt indicate functiile activate, precum si ce temperatura este in fiecare dintre cele doua compartimente ale combinei.
O combina frigorifica buna trebuie sa fie asadar suficient de incapatoare pentru a face fata numarului de membri ai familiei, sa aiba o buna organizare interioara pentru a castiga spatiu si sa cuprinda acele tehnologii care sa o faca prietenoasa atat cu mediul cat si cu alimentele.
Garantia
Fiind o achizitie destul de costisitoare si de folosinta indelungata, garantia este un aspect deosebit de important. In general oferta standard este de 24 de luni, insa majoritatea producatorilor consacrati deruleaza periodic promotii in care ofera garantie extinsa de pana la 5 ani. Aici gasesti o serie de modele cu garantie extinsa. ( Produsele din promotie sunt semnalizate cu un badge )
Cea mai buna combina frigorifica dupa pret
Evident pretul si producatorii sunt deasemenea doua criterii care influenteaza dramatic decizia de cumparare a unei combine frigorifice.
Daca eneficiezi de un buget intre 1000 si 1500 de Lei, gasesti aici cateva modele interesante, potrivite pentru nevoile tale.
Intre 1500 -2000 de lei, evident, calitatea creste, va puteti gandi la un model cu doator de apa incorporat, sau sa un model ce inglobeaza tehnologia No Frost. Click aici pentru a vedea ce modele gasiti la reducere
Iar daca bugetul depasteste 2000+ Lei, ei bine, deja puteti lua in calcul un model Side by Side pretentios, modelele care se incadreaza in acest buget fiind din gama premium. Iata aici ce poti alege din oferta eMag