Cele mai bune centrale termice – Ghid de achizitie

Care sunt cele mai bune centrale termice? Cate tipuri de centrale exista? Ce model de centrala termica mi se potriveste?

Cele mai bune centrale termice
Confortul termic este foarte important pentru orice locuinta, indiferent ca vorbim despre un apartament sau de o casa pe pamant. Pentru a avea nivelul de temperatura optim in casa pe timpul iernii este indicata montarea unei centrale termice performante, care sa asigure in acelasi timp si necesarul de apa calda, nu doar pe cel de caldura.

Pentru a spori eficienta acesteia si pentru a diminua costurile generate de producerea de agent termic si de apa calda menajera, este bine sa aveti in vedere si izolarea termica a locuintei.

Cum alegem insa cea mai buna centrala termica?


Atunci cand pornim in cautarea cele mai bune centrale termice trebuie sa avem in vedere numarul mare de optiuni.

Daca inainte erau doar centrale pe gaz si pe lemn, acum exista mai multe tipuri, fiecare pretandu-se cu predilectie pentru un anumit tip de spatiu ce urmeaza a fi incalzit.

Combustibilul

Combustibilul utilizat de catre centrale reprezinta primul criteriu ce trebuie luat in calcul, el constituind practic un element de selectie major.

Exista centrale pe gaz, centrale electrice, centrale pe lemne, centrale pe peleti, centrale pe carbune.

Fiecare dintre acestea prezinta atat avantaje si dezavantale, pornind de la pretul initial pana la cel de exploatare si eficienta.

Cele mai bune centrale termice – Ghid de achizitie
Cea mai buna centrala termica

Centralele pe lemn si carbune


Aceste centrale pot fi folosite exclusiv pentru incalzirea caselor pe pamant, fie ca sunt utilizate ca spatiu de locuit ori in alt scop.

Ele sunt de dimensiuni mai mari si au nevoie de o incapere special conceputa si dedicata, care sa le asigure o ventilatie corespunzatoare. In plus, lemnul, ca si carbunele de altfel, necesita mult spatiu de depozitare si manevrarea este una destul de murdara, mai ales in cazul carbunelui.

Lemnul trebuie, de cele mai multe ori, sa fie taiat pe dimensiuni specifice si spart in bucati mai mici. Toate aceste operatiuni presupun timp si efort in plus, dar si costuri suplimentare.

Deoarece arderea combustibililor solizi produce fum ce va fi apoi degajat in atmosfera, evacuarea acestuia necesita si un horn inalt, care sa asigure tirajul corect, deoarece aceste centrale nu au disponibila optiunea de tiraj fortat.

Aceste doua criterii determina o limitare a zonelor unde poate fi montata o astfel de centrala, deoarece in orase sau in zone intens urbanizate acest lucru poate fi limitat chiar de reglementarile de mediu sau de urbanism, dincolo de disconfortul creat.

Un alt dezavantaj al acestor centrale este acela ca necesita interventia unui om care sa alimenteze periodic rezervorul. In functie de vechimea centralei si de producator, realimentarea trebuie facuta la 12 sau 24 de ore, sau chiar mai des. Daca esti in cautarea unei astfel de solutii, poti gasi la eMAg cateva modele aflate la reducere

Centralele termice pe peleti


Aceste centrale termice functioneaza tot pe baza de combustibil solid, avand mai multe variante: centrale pe peleti, centrale combo – peleti si/sau lemn si chiar peleti/multicombustibil.

Peletii au o putere calorica mare si sunt mai eficienti din punct de vedere energetic decat cele pe lemn. Un alt avantaj este acela ca ele sunt mult mai autonome, in sensul in care sunt prevazute cu un sistem de auto alimentare.

Interventia omului pentru a umple cazanul de ardere nu mai este necesara atat de frecvent, astfel ca pe timpul iernii nu exista risc de inghet in cazul unei absente indelungate a proprietarului de acasa.

Aceste centrale sunt mult mai ecologice, atat in ceea ce priveste emisia de noxe si particule in atmosfera in timpul arderii, cat si in ceea ce priveste combustibilul, acesta fiind ecologic. Aici gasiti cateva modele de calitate.

Centralele termice pe gaz


Sunt cele mai raspandite, mai practice si am putea spune cele mai bune centrale termice. Pot fi montate atat la apartament cat si la case sau spatii comerciale ori de productie. Ele pot functiona atat pe gazele din reteaua publica, cat si pe GPL (gaz petrolier lichefiat). In zonele unde nu exista acces la reteaua de gaze se poate opta pentru un rezervor pentru GPL de mari dimensiuni, care va fi alimentat periodic.

Aceste centrale sunt usor de montat si de intretinut, neavand nevoie de nici un fel de interventie din partea utilizatorilor. Ele produc atat agent termic cat si apa calda, asigurand necesarul unei locuinte din toate punctele de vedere.

Avantajele acestui tip de centrala se regasesc si in partea de costuri, atat pretul de achizitie si montaj cat si cel al combustibilului (gazului) fiind considerabil mai mic si mai accesibil decat in cazul altor centrale.

Click Aici pentru a vedea centralele la reducere din oferta eMag

Centralele termice electrice


Eficienta si foarte sigura, centrala electrica este ideala pentru mediul urban, fiind singura ce nu are nevoie de instalatii speciale de evacuare a fumului sau de alte interventii. Singurul aspect ce trebuie avut in vedere aici este capacitatea retelei electrice, care trebuie sa fie suficient de puternica pentru a sustine consumul centralei pe timpul iernii.

Este recomandata in special pentru montarea in apartamente, deoarece costurile de exploatare sunt destul de mari daca avem in vedere pretul energiei electrice.

Puterea centralei


Urmatorul criteriu in baza caruia trebuie sa faceti alegrea celei mai bune centrale termice este puterea acesteia.

Puterea se masoara in kW si se calculeaza in functie de volumul de aer ce trebuie incalzit. Acestui parametru trebuie sa se adauge si existenta sau nu a unei izolatii termice a cladirii sau a apartamentului respectiv, precum si necesarul de apa calda.

Incalzirea apei pentru robinet se face de regula – in functie de model si combustibil – in mod instantaneu, ceea ce presupune un consum mult mai mare, deci o putere mai mare. De asemenea, sistemul de incalzire este si el important, existand diferente intre sistemul de incalzire prin pardoseala si cel pe calorifere.

Volumul de apa calda


O centrala termica asigura atat incalzirea efectiva a locuintei, cat si incalzirea apei menajere folosita pentru bucatarie sau baie. De aceea, in alegerea unei astfel de centrale trebuie sa tinem cont si de numarul de locatari.

Atunci cand se porneste incalzirea apei pentru robinet, de regula este oprita incalzirea pentru calorifere sau pentru podea. Acest lucru poate constitui un dezavantaj daca sunt mai multi membri ai familiei care folosesc apa calda, cum se intampla in general dimineata si seara cand toata lumea intra la dus.

De asemenea, daca se porneste apa calda in acelasi timp la doua robinete diferite, este posibil ca centrala respectiva sa nu poata face fata unui debit atat de mare de apa si astfel va scadea presiunea.

Boiler


Daca centrala va fi montata intr-o locuinta sau un spatiu in care se va consuma multa apa calda, atunci este recomandat sa se opteze pentru o centrala cu boiler pentru apa calda.

Acesta poate avea capacitate variata, insa va fi mult mai practic si nu va mai permite oprirea incalzirii pentru a trece pe apa menajera.

Consumul


Fiecare tip de centrala are anumiti parametri in ceea ce priveste consumul de combustibil. In general insa, modelele mai noi au integrata o tehnologie ce reduce consumul si astfel si costurile vor fi mai mici.

Atunci cand alegem un astfel de bun de utilizare indelungata cum este o centrala termica, acest aspect este foarte important si trebuie facuta o comparatie clara intre modele.

Chiar daca pretul de achizitie este mai mare, acesta se va amortiza pe parcurs.

Eficienta


Calitatea unei centrale termice este data de eficienta ei. Centrala trebuie sa fie cat mai eficienta, adica sa utilizeze cat mai bine combustibilul respectiv, avand pierderi cat mai mici spre zero.

Din acest punct de vedere centralele pe lemn si carbune sunt cel mai putin eficiente, desi si in cazul lor s-au facut modificari ce au sporit considerabil eficenta.

In cazul centralelor pe gaz s-a introdus in urma cu mai multi ani o tehnologie inovativa, ce a dus la cresterea randamentului in mod considerabil. Centralele clasice pe gaz au un randament de pana la 94%, in timp ce modelele noi, cu tehnologie in condensare, poate ajunge chiar si la 110%.

Centralele in condensare (sau condensatie) au integrate componente noi, ce permit recuperarea caldurii provenite din condens. Cu alte cuvinte, fumul si condensul rezultat in urma arderii initiale a gazului este preluat si recirculat, caldura degajata de acesta fiind integrata in sistem.

Acest mod de functionare poate duce la economii de pana la 35% fata de o centrala clasica, insa acest lucru depinde foarte mult de sistemul de incalzire, de spatiul ce este incalzit si de izolarea termica a acestuia.

Senzori


Daca centrala urmeaza a fi montata intr-o casa sau cladire cu un numar mare de incaperi, atunci diferenta de temperatura intre acestea ar putea fi semnificativa, variatiile aparand ca urmare a apropierii de usa, a numarului de geamuri si pozitionarea acestora, de marimea incaperii si a caloriferelor sau a distantei fata de centrala.

Prezenta unor senzori de temperatura, mobili sau ficsi, care sa poate fi instalati in fiecare incapere, permite omogenizarea temperaturii in tot spatiul.

Pe de alta parte insa, daca in anumite incaperi se doreste mentinerea unei temperaturi mai scazute din diverse motive (spatiul este nelocuit sau nefolosit ori este utilizat ca spatiu de depozitare pentru anumite alimente sau produse), atunci termostatul poate fi reglat astfel incat in zona respectiva sa se poata mentine o anumita temperatura, independenta de restul casei.

Aceste detalii tin si de tipul sistemului de incalzire si de felul cum este acesta realizat, dar centrala este cea care trebuie sa permita aceste reglaje fine.

Afisaj


Majoritatea centralelor de data mai recenta au un afisaj electronic de tip LCD. Prezenta acestuia dar mai ales informatiile pe care le afiseaza reprezinta un atu, caci este mult mai usor de verificat starea centralei si modul in care aceasta functioneaza daca sunt prezentate intr-o forma accesibila pe acest panou. In orice caz, afisajul este un must have atunci cand cauti cele mai bune centrale termice.

Anumite modele indica chiar si problemele pe care le intampina la un moment dat, precum se intampla, spre exemplu, la masinile de spalat care semnalizeaza lipsa apei sau a presiunii ori infundarea evacuarii.

Identificarea automata a defectiunii chiar de catre centrala permite o mai simpla, rapida si eficienta interventie si din partea depanatorilor, care pot actiona exact acolo unde este problema, fara un alt diagnostic.

Usurinta in exploatare


Utilizarea centralei termice poate parea un lucru banal, insa nu este asa. O centrala electrica sau pe gaz nu necesita nici un fel de interventie din partea utilizatorului. Reglajele initiale sunt de regula facute de echipa care monteaza aceste aparate.

Montajul se face in mod obligatoriu de echipe specializate si autorizate, care se asigura ca totul este in regula si in siguranta. Centralele pot fi setate sa porneasca la un anumit interval de timp sau sa detecteze cand temperatura ambientala a scazut sub un anumit nivel si trebuie readus la pragul setat initial.

Aceste reglaje se fac de regula o singura data si, daca este nevoie, se ajusteaza ulterior.

In cazul centralelor pe combustili solizi, fie ca este vorba de centrale pe lemne, centrale pe carbuni sau centrale pe peleti, utilizarea este mai dificila. Pentru a functiona acestea au nevoie de interventia periodica a unui om, care sa le umple rezervorul cu tipul de combustibil respectiv.

Atunci cand alegeti centrala termica potrivita trebuie sa tineti cont de aceste aspecte, pentru ca poate fi destul de dificil pentru o femeie sa puna carbune sau lemn in centrala, mai ales pe timp de iarna.

Intretinerea


Intretinerea este un alt aspect relevant. O centrala pe combustibili solizi are nevoie de o verificare periodica si de curatarea cenusei rezultate, a vetrei, a cosului de fum si a peretilor. Aceste lucrari pot fi facute atat de persoane specializate, cat si de proprietar, cu anumite limite.

Centralele pe gaz necesita o verificare a instalatiei ce se desfasoara o data la 2 ani si se face numai de catre firme avizate in acest sens.

Nivelul de zgomot

Centralele de interior, adica acele modele ce nu necesita o camera speciala, produc diverse sunete atunci cand pornesc si cand functioneaza.

Arzatorul si pompa de apa pot crea un zgomot deranjant, ce se aude mai puternic mai ales daca centrala nu este imbracata sau incastrata in mobilier.

Daca se inentioneaza montarea centralei intr-o zona unde zgomotul poate fi deranjant, atunci se recomanda alegerea unui model care sa nu depaseasca 45 db.

Sistemele de protectie


Desi normele legislative in vigoare in acest domeniu sunt destul de restrictive, este bine sa va asigurati ca modelul dorit intruneste toate cerintele si ca are incluse toate accesoriile necesare. Sistemul anti-inghet, de exemplu, este un alt sistem de protectie pe care este bine sa il aiba orice tip de centrala.

 

Cele mai bune centrale termice – Ghid de achizitie
9.5 Rating
Cele mai bune centrale termice

8.8Rating autor
Lizibilitate articol
9
Utilitate Ghid
8.5
10Rating vizitatori
Lizibilitate articol
10
Utilitate Ghid
10
Adauga comentariu  |  Vezi parerile utilizatorilor

1 Comentariu
  1. Raspunde Denis 30 iunie 2017 at 8:56
    5
    Lizibilitate articol
    100
    Utilitate Ghid
    100

    Pentru o casa de aproximativ 120 metri patrati, situata la tara, unde din pacate nu avem posibilitatea de a instala o centrala pe gaz, ce recomandati intre aceste doua modele de centrale pe lemne?

    KORDI – AOTB 30
    Viadrus VU22D-8N 40 kW

    Multumesc anticipat!

Adauga raspuns

Scor total

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuiri
Cauta

CelMaiBun.net foloseste cookieuri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close