Cum alegi cea mai buna lada frigorifica? Ce caracteristici trebuie sa aiba? Pretul este un factor important? Daca da, AICI ai oferta lazilor frigorifice cu reduceri de pret la eMag
Toate aceste intrebari se regasesc pe buzele celor ce se afla in cautarea unui produs electrocasnic de dimensiuni mari si de folosinta indelungata cum este o lada frigorifica. De calitatea si fiabilitatea acesteia depinde durata de viata a acesteia, dar si pastrarea in cele mai bune conditii a alimentelor refrigerate.
Cum alegi cea mai buna lada frigorifica?
Volumul interior
Primul criteriu de alegere a unei lazi frigorifice bune este reprezentat de capacitatea acesteia. Nevoia este data de scopul pentru care se cumpara lada respectiva. Daca aceasta va fi folosita acasa, pentru a pastra peste iarna carne si legume, atunci vorbim de un volum mai mic. Daca, in schimb, este vorba de o familie numeroasa, care pastreaza foarte multe alimente in stare de congelare, dar si pentru situatiile in care lada urmeaza a fi folosita sa spunem intr-un spatiu comercial (un mic magazin de cartier), atunci volumul trebuie sa fie mult mai mare. Acest volum este calculat in litri (la fel ca in cazul combinelor frigorifice) si reprezinta capacitatea interioara de stocare a alimentelor, si nu dimensiunea interioara sau exterioara a acesteia.
In oferta producatorilor de astfel de aparate electrocasnice se regasec modele dintre cele mai variate. Astfel, o familie de dimensiuni medii poate opta pentru o lada frigorifica cu un volum cuprins intre 100 si 300 de litri. Pentru alte scopuri se poate opta pentru lazile frigorifice de mari dimensiuni, ce pornesc de la 300 de litri si pot chiar depasi 500 de litri.
Forma si dimensiuni
Aceste doua caracteristici sunt strans legate intre ele. Astfel, exista modele de lada ce sunt dispuse pe orizontala, acestea fiind cele mai des intalnite si cele mai practice. Exista si modele de lada dispuse pe verticala, cu o forma asemanatoare unui frigider cu o usa. Fiecare model are avantajele si dezavantajele sale.
Primul model ocupa mai mult spatiu pe podea, detaliu ce poate crea dificultati de incadrare intr-o camara, bucatarie sau chiar intr-un magazin de mici dimensiuni. Pe de alta parte insa, cum usa este prevazuta in partea de sus, accesul la alimente se va face mult mai usor, atat datorita faptului ca nu vor fi asezate in multe straturi, cat si pentru ca vor fi mai usor de identificat la o prima vedere. Accesul la pachetele aflate in partea de jos a containerului aparatului va fi si el mult mai facil si mai rapid.
Modelul de lada frigorifica pe verticala prezinta avantajul ocuparii unei suprafete mai mici pe podea, fiind mai usor de integrat intr-un spatiu restrans. Dezavantajul este dat de accesul mai dificil la alimente, in special la cele care se afla in partea de jos.
Daca lada frigorifica pe orizontala este mai practica si se potriveste mai bine unei utilizari ce presupune o miscare frecventa a produselor pastrate, lada verticala este recomandata in special in cazurile in care nu se schimba des alimentele depozitate acolo, viteza de rotatie fiind mult mai mica.
Termostat reglabil
Una dintre cele mai importante functii pe care o astfel de lada frigorifica buna trebuie sa le aiba este posibilitatea de a seta manual temperatura. Modelele mai noi prezinta chiar un panou exterior de comanda, care permite atat reglarea temperaturii, cat si selectarea altor functii suplimentare.
Panoul poate avea integrat si un afisaj led, care sa indice temperatura si alte detalii de functionare. Aceste functii aduc cu sine si un pret mai mare pentru lada frigorifica respectiva, asa ca trebuie sa analizati daca va este utila sau nu.
Autonomia fara curent
Pastrarea alimentelor in stare de congelare impune anumite limite in functie de temperatura la care se realizeaza, dar si de durata in sine. Recomandarea generala este aceea ca un aliment, o data dezghetat, sa nu mai fie recongelat si sa fie consumat sau preparat cat mai repede, in caz contrar calitatea acestuia are de suferit pentru ca intra intr-un proces de deteriorare foarte repede.
Iata de ce este foarte important ca o astfel de lada frigorifica buna sa aiba o autonomie cat mai mare, adica sa aiba capacitatea de a pastra alimentele congelate si la o temperatura optima cat mai mult timp chiar si in conditiile in care alimentarea sa cu energie electrica este intrerupta din diverse motive.
Cele mai multe modele au in jur de 24 de ore de autonomie, insa puteti gasi si aparate cu o autonomie mai mare, de accea este bine sa verificati inainte de achizitie.
Capacitatea de congelare
Aceasta caracteristica se refera la cantitatea de alimente pe care o lada frigorifica o poate congela intr-un anumit interval de timp. Ca si in cazul congelatoarelor, si lazile frigorifice trebuie incarcate treptat, pentru ca alimentele respective sa fie congelate intr-un timp cat mai scurt si in cele mai bune conditii.
In general aceasta capacitate este influentata si de dimensiunile aparatului, cele mai mari avand o putere mai mare de congelare. O lada frigorifica de dimensiuni mai mici porneste cu o capacitate de congelare de 6 kg/24 de ore, in timp ce modelele mai mari pot ajunge la peste 30 de kg/24h.
Sistemul de organizare
Organizarea interiorului unei astfel de lazi frigorifice poate reprezenta atuul unui model pentru a fi ales in fata altora similare. De regula o astfel de lada frigorifica nu este prevazuta cu un sistem de grilaje sau rafturi care sa permita o separare a produselor in functie de tipul lor, lucru ce ar ajuta foarte mult.
La modelele mai noi insa au inceput sa apara diverse cosuri detasabile, care pot fi prinse de partea superioara a peretilor, permitand in acest fel ca si pachetele mai mici sau mai sensibile sa fie depozitate fara a se pierde intre celelalte si fara a se deforma inainte de a fi congelate complet. O lada frigorifica buna ar trebui sa fie prevazuta cu cel putin un astfel de cos.
Consumul de energie
Clasa de eficienta energetica a lazilor frigorifice este, din fericire, in partea de sus a clasamentului, majoritatea aparatelor fiind incadrate in categoria A+ si A++.
O lada frigorifica trebuie sa fie cat mai eficienta din acest punct de vedere deoarece ea functioneaza pe durata intregului an si astfel consumul poate face diferenta la factura de curent. Chiar daca un aparat mai eficient poate avea un pret mai mare initial, acesta se va amortiza repede.
Alte functii suplimentare
Iluminat interior. Aceasta functie nu se regaseste foarte des, insa se poate dovedi de mare ajutor cand lada este plina si incercam sa gasim ceva intre atat de multe pachete si cutii
Avertizare sonora. Asa cum frigiderele anunta cu un semnal sonor faptul ca usa este deschisa de prea mult timp, si modelele mai noi de lazi frigorifice au aceasta functie, care impiedica astfel uitarea usii deschise sau o inchidere incorecta a ei.
Congelare rapida. Pentru situatiile cand alimentele trebuie inghetate foarte repede, functia de congelare rapida poate face diferenta.
Cea mai buna lada frigorifica dupa pret si producator
Cele doua merg de multe ori in tandem, desi un pret mai mic nu este echivalent mereu cu o calitate mai slaba. Pretul unei lazi frigorifice poate porni de la 700 de lei (vezi AICI modele cu pret pana in 1000 de LEI) si poate ajunge si la peste 3.000 de lei. AICI poti gasi o serie de modele aflate la reducere
Diferenta este facuta de capacitate, de functiile suplimentare, de calitatea materialelor, dar si de producator. Exista branduri recunoscute pentru aceste tipuri de aparate electrocasnice, Beko sau Arctic realizand lazi frigorifice extrem de fiabile la preturi mai mult decat decente. Daca iti doresti cea mai buna lada frigorifica de pe piata, poti alege un brand premium precum LiebHerr .