Care este cea mai buna cabina de dus pentru baie? Ce caracteristici ar trebui sa aiba? Unde gasesc o cabina de dus buna? La ultima intrebare, raspunsul pe scurt este: o cabina de dus buna o puteti gasi la emag. Vezi aici cabine de dus la reducere.
Amenajarea baii este una dintre cele mai importante etape din renovarea sau redecorarea casei, caci aceasta este utilizata intens si, din cauza contactului permanent cu apa se poate deteriora destul de repede. Iata de ce mobilierul si obiectele sanitare din baie trebuie alese nu numai in functie de pret, ci mai ales dupa calitatea lor.
Cum alegem cea mai buna cabina de dus pentru baie?
Dimensiunea
Primul criteriu este, din pacate, cel legat de dimensiunile pe care trebuie sa le aiba cabina, atat la inaltime cat si la baza. Intr-o baie de dimensiuni mici, cabina de dus va salva mult spatiu, ce poate fi astfel utilizat pentru a avea mai multa libertate de miscare sau pentru a monta, spre exemplu, o masina de spalat rufe.
Cabinele de dus pornesc de la 70 de cm latime, dar majoritatea are peste 80 de cm. In functie de forma bazei, acestea pot fi de 80 cm x 80 cm, 90 cm x 90 cm, sau mai mari. Daca spatiul in care va fi amplasata cabina nu este limitat, atunci poti opta pentru o cabina mai mare, care iti permite sa te misti in voie in timp ce faci dus. Fiind inchisa cu usi, cabina poate fi incomoda pentru o persoana mai solida sau mai inalta, care are nevoie de mai mult loc pentru a se misca sau apleca.
Inaltimea este si ea importanta si in stransa legatura cu forma. Cabinele pot fi deschise in partea de sus, adica sa nu aiba tavan, sau pot fi inchise complet, avand un tavan lat, in care sunt integrate diverse furtunuri pentru apa, sisteme de iluminat, sisteme audio si toate firele necesare acestora.
Forma cabinei de dus
Forma este urmatorul criteriu. Pe piata sunt disponibile cabine de dus cu forme variate, cele mai des intalnite fiind cele patrate, cu un colt rotunjit sau dreptunghiulare. Cabinele se monteaza de regula in coltul incaperii, indiferent de forma ei. Cele rotunjite sunt mai prietenoase cu spatiul, in sensul in care forma le face mai mici pe inaltime, iar coltul exterior, fiind pe rotund, pare mai mic si da un alt aspect baii.
Cabinele dreptunghiulare pot fi de colt, dar se regasesc si modele de mijloc, ce se monteaza pe un singur perete. Acestea sunt mai mari, dar pot integra si mai multe functii.
Cabina de dus cu cadita sau fara
Cadita cabinei de dus a capatat in ultimul timp forme dintre cele mai variate. Dar tot mai des au inceput sa fie cautate cabinele de dus fara cadita. Asadar, care este cea mai buna cabina de dus: cu sau fara cada?
Cabina de dus cu cadita este cea mai practica pentru a fi utilizata intr-o baie obisnuita, de apartament. Cada, de regula din acryl, protejeaza podeaua, are prevazut si sistemul de prindere a usilor si permite ajustarea scurgerii datorita spatiului gol aflat sub ea. Caditele clasice de dus sunt joase, insa acum poti opta si pentru versiunile semi-inalte, inalte si inalte cu suport pentru sezut. Caditele joase si cele semi-inalte nu permit acumularea apei in interior pentru ca sunt mult prea mici.
Cele inalte imprumuta din caracteristicile cazilor normale de baie, diferenta fiind data de faptul ca dimensiunile lor (lungimea si latimea) fiind prea mici pentru a putea face baie in apa. Cu toate acestea, aceste modele sunt foarte utile pentru cei ce au copii mici, pentru ca acestia pot fi spalati in cadita cabinei la fel de bine ca intr-o cada obisnuita. Mai mult, cele cu suport pentru sezut sunt potrivite persoanelor cu probleme de mobilitate, dar sunt practice si pentru cei ce adora sa stea mult timp sub dus.
Atunci cand achizitionati o cabina de dus buna trebuie sa verificati daca si cadita este inclusa in pachet si in pret sau trebuie achizitionata separat.
Cabina de dus fara cadita este reprezentata in general doar de un perete de sticla sau un perete si o usa, tot din sticla sau dintr-un material usor. Aceste cabine sunt mai moderne, arata foarte bine, ocupa foarte putin spatiu si nu incarca incaperea cu prea multe elemente. Cu toate acestea, lipsa unei cadite inseamna ca apa se va ajunge direct pe paviment, de unde se va scurge spre gura de evacuare din podea. Pentru ca acest lucru sa se realizeze corect este nevoie ca podeaua sa aiba inclinatia adecvata pentru ca apa sa fie canalizata spre sifonul din podea, precum si de faptul ca pavajul podelei trebuie sa fie de calitate si foarte bine izolat, pentru ca apa sa nu se infiltreze in pereti si in placa de beton.
Usile si sistemul de inchidere
Un detaliu esential in alegerea cabinei de dus este si sistemul de inchidere a usilor. Pentru ca o cabina este aleasa de multe ori datorita economie de spatiu realizate, modul in care se deschide usa acesteia trebuie luat in calcul. Astfel exista cabine de dus cu diferite sisteme de dechidere/inchidere a usii: batant, culisant (glisant) sau pliabil. Usa batanta se deschide ca o usa obisnuita, ceea ce poate fi un inconvenient atunci cand cabina este asezata langa un corp de mobilier de care se poate lovi. Mai mult, apa se poate scurge de pe usa atunci cand aceasta se deschide.
Usile culisante sunt cele mai utilizate pentru ca sunt cele mai rezistente si mai usor de folosit. De regula o cabina are doua usi ce culiseaza si se prind intre ele cu ajutorul unui sistem pe baza de magneti.
Usile pliabile sunt realizate de regula din PVC si sunt mai usoare. Cu toate acestea, ele nu sunt la fel de rezistente si sunt mai dificil de curatat.
Materiale
Peretii cabinelor de dus sunt realizati in general din sticla, inclusiv usile. Calitatea acesteia difera, atat din punct de vedere al grosimii cat si al finisajului. Poate fi sticla clara, transparenta, sticla mata sau o combinatie intre cele doua, cu desene si incastratii.
Peretii cabinelor pot fi si colorati, fie ca sunt realizati din sticla fumurie sau cu nuante de albastrui, fie ca sunt pereti din acril colorat.
Functii si accesorii
Peretii laterali. Unele cabine de dus sunt prevazute doar cu doi pereti, in care este integrata si usa, acestea fiind cele mai simple modele. Poti opta insa si pentru o cabina completa, care sa aiba toti cei patru pereti si chiar si tavan, fiind asfel inchisa complet. O cabina fara tavan este mai aerisita, aburul ridicandu-se in partea de sus si disipandu-se in incapere. Cele cu tavan tin aburul in interior si acesta poate fi deranjant daca ai probleme cu respiratia.
Panou de dus. Modelele simple si ieftine nu au inclus un panou de dus sau o baterie, acestea cumparandu-se separat. Modelele mai mari si mai scumpe au integrate astfel de panouri, care pot fi fie simple, cu baterie si una sau doua palarii de dus, sau complexe, cu hidromasaj.
Sistem de iluminat. Cabinele inchise au de regula si unul sau mai multe corpuri de iluminat incastrate, caci altfel peretii aburiti ar obstructiona lumina provenita din exterior.
Radio. Poti asculta melodiile preferate la radio in timp ce iti faci dusul de dimineata.
Cea mai buna cabina de dus in functie de pret
Pretul unei cabine de dus buna porneste de la 300 de lei, (vezi aici ce modele poti gasi pe palierul de pret 300-1000 de Lei) dar poate ajunge si la peste 5000 de lei, in functie de dimensiuni si accesorii. Vezi AICI ce modele sunt la reducere – buget >1500 lei Tinand cont de faptul ca o vei folosi zi de zi pentru mult timp, cabina de dus merita o investitie mai mare, dar pe care nu o vei regreta.
Eu nu dispun de o baie foarte mare si m-am orientat spre o cabina de dus. Am gasit o cabina de dus cu sistem de hidromasaj si cadita adanca. Sunt foarte multumit de alegerea facuta. Am luat de aici